Jezik

eng

Pratite nas

Žiri Fedeora

NAGRADA

  • Najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu

ANŽELIKA ARTJUK

FILMSKA KRITIČARKA, RUSIJA

Anželika Artjuk iz Sankt Peterburga je objavljivala kritike u nekoliko ruskih i međunarodnih filmskih časopisa, kao što su Iskustvo Kino, Film Comment, Seans, Kinovedcheskie Zapiski, kao i na veb sajtu www.arterritory.com. Artjuk je bila profesor na Institutu za film i televiziju u Sankt Peterburgu. Godine 2002. dobila je nagradu “Mihail Levitin”, koju dodeljuje Rusko udruženje filmskih kritičara, a 2014. počasnu diplomu za najboljeg filmskog kritičara godine istog udruženja. Kao član udruženja FIPRESCI i FEDEORA učestvovala je u radu mnogih međunarodnih žirija na brojnim festivalima, uključujući one u Berlinu, Roterdamu, Moskvi, Oslu, Beču, Oberhauzenu. Od 2015. do 2021. bila je selektorka programa “Vreme žena”, posvećenog rediteljkama, na festivalu u Moskvi, a 2015. bila je Fulbrajtova stipendistkinja. Autorka je knjiga Istorija i koncepcija novog Holivuda (2015), Kinofeminizam: Žene-reditelji u 21. veku (2018), a njena poslednja knjiga Žene reditelji u savremenom svetu (2021) nedavno je dobila počasnu diplomu Ruskog udruženja filmskih kritičara i istraživača.

DRAGAN JOVIĆEVIĆ

FILMSKI KRITIČAR, SRBIJA

Dragan Jovićević je nezavisni novinar, pisac, filmski kritičar i autor. Magistrirao je i doktorirao teoriju filma i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a diplomirao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Objavio je nekoliko knjiga o filmu: Krugovi i kletve (2010), Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (sa Jovanom Ristićem, 2014), Nacija, žanr (2021) u izdanju Filmskog centra Srbije, roman Poslednja kap (Admiral Books, 2016), brojne kratke priče, eseje i naučne radove iz oblasti filma i kulture. Urednik je kulturne rubrike u nedeljniku NIN i novinar sa dugogodišnjim iskustvom. Saradnik je brojnih filmskih festivala (Festival srpskog filma fantastike, FEST, Beldoks...). Autor je nekoliko scenarija, reklamnih spotova, kratkometražnih i dokumentarnih filmova i video radova. Njegovi projekti su predstavljeni na festivalima u Trstu, Lisabonu, Larošelu (Francuska), Lođu, Berlinu, Sarajevu... Osnivač je Udruženja “Grajfer”, koje okuplja umetnike iz različitih oblasti sa ciljem unapređenja položaja i vidljivosti marginalizovanih društvenih grupa kroz audio-vizuelno stvaralaštvo. Član je Srpskog ogranka FIPRESCI.

MATIC MAJCEN

FILMSKI KRITIČAR, SLOVENIJA

Matic Majcen (1980) je filmski kritičar i novinar redakcije za kulturu lista Večer, najuticajnijeg dnevnog lista u Sloveniji. O filmu piše i radi kao filmski kritičar od 2006. godine. Doktorirao je na temu slovenačke kinematografije nakon osamostaljenja na Univerzitetu u Ljubljani 2014. godine. Od 2011. redovno izveštava sa festivala u Kanu, Veneciji, Berlinu i sa drugih velikih festivala. Autor je dve knjige: Slovenačka kinematografija nakon osamostaljenja: institucija i nacionalni identitet (2015) i Stenli Kjubrik 2001: Odiseja u svemiru (2018). Godine 2020. bio je predsednik žirija na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra