Jezik

eng

Pratite nas

Predstavljena je knjiga "Emir Kusturica kult margine"

Pod kupolama Festa predstavljeno je i drugo i dopunjeno izdanje knjige "Emir Kusturica kult margine" autora Gorana Gocića.
Uz autora Gorana Gocića o ovom izdanju govorili su  Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i Aleksandar Gajšek, izdavač. 

Prema Karlovim rečima, knjiga o Kusturici zasluženo se našla pod okriljem edicije Festovih 50, jer je teško ne setiti se da je daleke '92. godine u veoma teškim godinama za ovo podneblje Emir Kusturica iskoristio svoj uticaj da gosti Festa budu Džim Džarmuš i Džoni Dep. 

Aleksandar Gajšek je kazao da koliko je naša kultura imala sreće da je reprezentuje Emir Kusturica, toliko je on imao sreću da o njemu piše baš Goran Gocić i to iz najmanje tri razloga: autor je vrhunski novinar, izvanredan filmski kritičar i fantastičan pisac, ali ima i dar za filozofsko promatranje života. 

- Sam Kusturica svedoči da kada je osvajao svoju sadašnju suprugu rekao: "Ja sam idealan za tebe". A kada je ona pitala zašto, rekao je: "Ako uzmeš nekog mangupa za muža on će biti grub prema tebi, ako uzmeš intelektualca biće ti dosadan. Ja sam i jedno i drugo - naveo je Gajšek citirajući knjigu. 

On je ispričao i da prvi novac koji je Kusturica zaradio unoseći ugalj u sarajevsku Kinoteku, potrošio da u istoj pogleda film Žana Vigoa "Atalanta" i tom prilikom bio ozračen za ceo život, a to je ostao jedan od njegovih pet omiljenih filmova celog života. Gajšek je podvukao i da je ovakvim anegdotama Gocić izbegao suvoparnost, ali da su u knjizi do sada neobjavljene fotografije, među kojima i neke koje je uradio njegov unuk Janko u intimnim trenucima. Kako je Gajšek podsetio ovo je jedna od najcitiranijih knjiga napisanih na srpskom jeziku. 

Autor Gocić je naglasio da je novo izdanje dopunjeno sa sedam novih filmova, dva igrana i dva dokumentarna koje je Kusturica u međuvremenu napravio, ali i sa tri koja su mu promakla u prvom izdanju.

- Svi ovi citati koji su u knjizi nastali su iz razgovora sa Emirom Kusturicom. Imao sam tu privilegiju da budem jedini autor, među desetak objavljenih knjiga o Emiru, kome je autor lično suflirao - rekao je Gocić predstavivši svoju knjigu. 

Na pitanje koje su sličnosti i razlike dva autora sa obzirom da Kusturicu nazivaju "Baklanskim Felinijem", Gocić je rekao da su oba autora uspela da zarobe mentalitet, temperament i da je Kusturica kvintisencijalni balkanski autor. 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra