Jezik

eng

Pratite nas

Knjiga o Dinku Tucakoviću - iz  edicije Festovih 50

Pretposlednjeg dana Festa pred akreditovanim novinarima festivala prestavljena je još jedna knjiga iz  edicije Festovih 50  - "Dinko".

Monografiju o Dinku Tucakoviću filmskom i televiziskom reditelju, kritičaru i teoretičaru filma, ali i dugogodišnjem direktoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke, napisao je Milan Nikodijević. O knjizi su pored autora govorili i Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, koja je izdavač ovog izdanja.

- Vidim dosta poznatih i dragih lica, fali samo Dinko, ali kroz ovu knjigu, on je tu sa nama - rekao je Ivan Karl, podsetivši da je Dinko bio dobri duh naše kulture i filma. 

- Nisam imao pravo, a nisam ni želeo da odbijem Ivana Karla koji mi je ponudio da radim ovu knjigu budući da sam nekoliko decenija proveo družeći se i radeći sa Dinkom Tucakovićem - kazao je Milan Nikodijević dodavši da monografija ima sedam poglavlja, koja od životopisa do svih segmenata rada, pokrivaju Dinkov život i stvaralaštvo čoveka koji je "svojim životom obeležio naš film". 

On je naglasio da se u knjizi nalazi i 19 tekstova ljudi koje je pozvao da govore o Dinku, koji su osvetlili mnoge njegove osobine i značajne situacije i dodao da je monografija “vruća” i da pravo iz štamparije stiže pred Festovu publiku i novinare.

Jasmina Ninkov je naglasila da je Biblioteci grada Beograda čast što je pokrenula ediciju “Festovih 50”. 

Promociji su prisustvovale i Maja i Lana Tucaković, koje su članovi porodice prerano preminulog reditelja. 

Ivan Karl je podsetio i da su sve ličnosti čije su monografije objavljene u ediciji “Festovih 50” dobile imena ulica u Beogradu. 

 

Galerija

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra