Jezik

eng

Pratite nas

50. FEST se privodi kraju - prodato preko 50,000 ulaznica / Post FESTum od 7. do 13.

Na današnjoj, završnoj konferenciji za medije 50. FEST-a, novinarima su se obratili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, Jugoslav Pantelić umetnički direktor Festa, Damir Handanović  v.d. direktora Cebefa, Vanja Vuksanović, producenktinja Festa i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Producentkinja Vanja Vuksanović sumirala je festival kroz brojke: tokom 10 dana trajanja održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju a, zaključno sa 5. martom, prodato je 52.000 ulaznica, „što je ogroman uspeh s obzirom da ove godine nije bilo filmova u Velikoj dvorani Centra Sava”.

Ivan Karl je istakao da je iza nas festival jubileja i festival kontinuiteta.
- Mislim da smo ga obeležili na adekvatan, simboličan i pristojan način, preko različitih aktivnosti, što će kulminirati krajem godine kada u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom budemo otvorili Muzej FEST-a - istakao je Karl. On je ocenio da će 50. FEST biti upamćen po tome što se održao u situaciji kada je pandemija korone na zalasku i sa okolnošću rata u Ukrajini.
- Ovaj FEST nije bio granica naših sposobnosti ali jeste mera naših mogućnosti u datom trenutku - poručio je.

Jugoslav Pantelić je istakao da je bilo mnogo filmova koji su se dopali kritici.
- Bili ste oštri, što je jako dobro, i izvesno ste zainteresovali publiku da pogleda još neke naslove - dodao je.

Gordan Matić je podsetio da je Filmski centar Srbije podržao održavanje industrijskog dela festivala, FEST Forward, te da je ove godine učestvovao najveći broj filmskih profesionalaca do sada.
- Proveli smo četiri-pet dana sa veoma bitnim ljudima iz Francuske, Norveške, Irske, Poljske, Grčke, Slovenije, Italije, dogovarajući o nekim budućim projektima koji će za par godina biti na Festu. Jedan od kolega je rekao da je ovaj Fest Forward bio najveće i najznačajnije okupljanje filmskih profesionalaca u Evropi, na šta treba da budemo ponosni - istakao je Matić.

Damir Handanović je izjavio da će i ove godine biti održan tradicionalni nastavak FEST-a, PostFESTum, te da će, u saradnji sa „Mozzartom”, biti održana humanitarna akcija, u kojoj će za svaku kupljenu ulaznicu za ovaj program „Mozzart” donirati 100 dinara za dalje opremanje dečjih klinika.

PostFESTum će od 7. do 13. marta biti održan u salama Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda i u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping center. Publika će moći da uživa u nekim od najtraženijih filmskih naslova sa ovogodišnjeg festivala, među kojima su „Kockar”, „Vorteks”, „Heroji”, „Nitram”, „Električni život Luja Vejna”, „Gejm”, „Optužba”, „Šarlota o Džejn”, „Smrt ženskaroša”, „Suncokret”, „Superheroji”, „Zbornica”, „Belfast” i mnogi drugi.

Vanja Vuksanović pomenula je i dva manja incidenta koja su se dogodila tokom trajanja festivala: prestanak rada projektora u Sali 1 Kombank dvorane 2. marta, zbog čega su pomerene i otkazane reprizne projekcije filmova „Anet”, „Dan zastave” i „Kućni pritvor”, kao i žalbe gledalaca na prevod filma „Optužba” Ivana Atala.

- Pored izvinjenja od Kombank dvorane i distributera „Cinefest” upućenim publici FEST-a i samom festivalu, obaveštavam vas i da će 7. marta u Kombank dvorani biti održan dodatni, besplatan dan kada će biti prikazani pomenuti filmovi u pet dodatnih termina, kao i film „Događaj” od 22 časa - istakla je Vanja Vuksanović. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti  7.marta na blagajni Kombank dvorane, do popune kapaciteta.

Fest će biti zatvoren večeras u Sali 1 Kombank dvorane. Program počinje u 19 časova dodelom nagrada, nakon čega će Simfonijski orkestar RTS, pod vođstvom Bojana Suđića, održati koncert filmske muzike kompozitora Džona Vilijamsa (Hari Poter, Ratovi zvezda, Supermen, Indijana Džouns). Pre toga, crvenim tepihom će prošetati gosti i žiri festivala među kojima su glumci Miloš Biković, Toni Gojanović i Tamara Dragičević, kao i Katarina Radivojević koja će voditi ceremoniju zatvaranja.

- Ovim zatvaranjem i koncertom filmske muzike koja budi lepe emocije, FEST šalje poruku optimizma i mira za sve - poručio je Ivan Karl.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, partneri Lukoil, Knjaz Miloš, Super Vero i Heineken sa brendom Birra Moretti.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra