Jezik

eng

Pratite nas

Žiri nagrade dnevnog lista Politika “Milutin Čolić“

NAGRADA

  • Reditelju najboljeg srpskog filma

DUBRAVKA LAKIĆ

FILMSKA KRITIČARKA, SRBIJA

Dubravka Lakić (rođena u Beogradu) je filmska kritičarka i kolumnistkinja dnevnog lista Politika. Članica je Evropske filmske akademije, izvršnog odbora FEDEORA i FIPRESCI. Bila je selektorka Međunarodnog festivala Cinema City u Novom Sadu i članica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Autorka je knjiga: “Uvećanje - majstori moderne režije”, monografije o srpskom reditelju Goranu Paskaljeviću, Fedeora predstavlja: Dorota Kedžerdžavska - poljski filmski scenirista i reditelj, Fedeora predstavlja: Andreas Drezen - nemački filmski reditelj i Fedeora: Eran Riklis - izraelski filmski reditelj. Autorka je evropskog koncepta Palićkog festivala gde je bila selektorka i osnivačica Nagrade za toleranciju za najbolje filmove istočne Evrope. Bila je član saveta FEST-a, osnivač Eritrocit nagrade za najbolji evropski film FEST-a i nagrade “Milutin Čolić” dnevnog lista Politika za najbolji srpski film FEST-a. Poznata je i kao autorka specijalizovanih emisija o filmu - Kino klub i In medias res.

NEMANJA ĆERANIĆ

REDITELJ, SRBIJA

Nemanja Ćeranić (1990) je rođen i odrastao u Inđiji. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu je upisao 2010, gde je i diplomirao na osnovnim akademskim studijama. Iza sebe ima tri kratkometražna igrana film i dugometražni igrani debi Lihvar koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem FEST-u gde je nagrađen Politikinom nagradom “Milutin Čolić” za najbolji srpski film. Režirao je serije Grupa i Švindleri. Njegov drugi dugometražni igrani film Volja sinovljeva je u produkciji.

MILOŠ AVRAMOVIĆ

REDITELJ I PRODUCENT, SRBIJA

Miloš Avramović je rođen 1978. u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2006. sa igranim filmom Krojačeva tajna. Znanje i iskustvo stekao je radeći kao prvi pomoćnik reditelja za igrane filmove, TV emisije, brojne reklame i korporativne spotove za klijente iz Srbije i inostranstva. Autor je nekoliko kratkih filmova koji su učestvovali na domaćim i međunarodnim festivalima. Osnovao je producentsku kompaniju “Režim” 2007. godine, radeći kao reditelj i izvršni producent u drugim produkcijama u Srbiji i regionu prvih 10 godina. Godine 2017. kao reditelj i producent realizovao je film Južni vetar koji je prošle godine dobio nastavak Južni vetar - Ubrzanje. Ovi filmovi oborili su rekorde bioskopskih blagajni i broj gledalaca i dalje raste.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra