Jezik

eng

Pratite nas

Žiri Glavnog takmičarskog programa

NAGRADE

  • Beogradski pobednik za najbolji film /
  • Nagrada žirija
  • Najbolja režija
  • Najbolji scenario
  • Najbolja ženska uloga
  • Najbolja muška uloga
  • Najbolji debi

MILOŠ BIKOVIĆ

GLUMAC I PRODUCENT, SRBIJA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za glumu, u klasi Dragana Petrovića Peleta, a na istom fakultetu završio je master 2012, kada je upisao i doktorske studije.

U Srbiji je najpoznatiji po glavnim ulogama u Južnom vetru i Montevideo, Bog te video, najpopularnijim filmovima i TV serijama u poslednjih 15 godina u regionu. Za ove projekte, dobitnik je nekoliko značajnih glumačkih nagrada. Neke od njegovih dosadašnjih najznačajnijih uloga su u filmovima: Južni vetar i Južni vetar 2 - Ubrzanje (glumac i koproducent), Izvan granica realnosti sa Antoniom Banderasom, Led, Balkanska međa (glumac i koproducent) i Hotel Beograd (glumac i koproducent).

Izuzetno cenjen u Rusiji, najpoznatiji je po ulogama u filmovima Bezdušni 2 i Sunčanica u režiji oskarovca Nikite Mihalkova. Film Sluga, u kojem je igrao glavnu ulogu, postao je najuspešniji film u istoriji ruske kinematografije.

Potvrda njegovog značajnog uticaja je Medalja Puškina, državna nagrada Ruske Federacije koju mu je dodelio predsednik Vladimir Putin za dostignuća u umetnosti i kulturi, kao i za doprinos u očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Godine 2020. pokrenuo je sopstvenu produkcijsku kompaniju Archangel Digital Studios koja sarađuje sa Iervolino Studios by Iervolino i Lady Bacardy Entertainment (podružnici Iervolino Entertainmenta, čiji je osnivač istaknuti producent Andrea Iervolino). Već godinu dana radi se na razvoju serije kratkih animiranih filmova Puffins Impossible, u kojem glavnom liku animirane serije glas pozajmljuje glumac Džoni Dep, a čiji kompletan sadržaj, od početnog koncepta do završnih detalja, kreiraju talentovani umetnici iz Srbije. Ovi kratki animirani crtani filmovi prikazuju se na Amazon Prime i Apple TV.

Godine 2021. postao je predsednik Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije.

TAMARA DRAGIČEVIĆ

GLUMICA, SRBIJA

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za glumu, u klasi Dragana Petrovića Peleta.

U Srbiji je najpoznatija po glavnim ulogama u filmovima Toma i Igra u tami, kao i u serijama Vojna akademija i Miris kiše na Balkanu. Igrala je i u filmovima Panama i Bićemo prvaci sveta, kao i u serijama Žigosani u reketu i Montevideo, Bog te video.

Prošle godine nagrađena je priznanjem Carica Teodora na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Toma.

Stalni je član Ateljea 212 u kojem je do sada odigrala više od deset uloga.

ĐERĐI RADULI

direktor Filmskog arhiva Mađarske

Od 2017. je direktor Filmskog arhiva Nacionalnog filmskog instituta Mađarske, u kojem rukovodi kompletnim projektom razvoja i modernizacije. Nakon studija korporativnog menadžmenta na Sciences-Po u Parizu i studija ekonomije i marketinga na ESSCA France, u Francuskoj je radio kao producent i distributer specijalizovan za mađarske i istočnoevropske filmske klasike, i bio odgovoran za stvaranje mreže distribucije i izdavanja DVD-a filmskog nasleđa centralne Evrope u Francuskoj. Od 2014. realizuje bioskopsku distribuciju mađarskih filmskih klasika u Francuskoj, među kojima su Ljudi bez nade Mikloša Janča i Ljubav Karolja Maka, koji su bili selektovani u kanskom programu Klasici. Osnivač je i direktor Budimpeštanskog filmskog maratona klasika, međunarodnog festivala restaurisanog filma, a od 2019. je član Izvršnog odbora Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF).

ARGIRIS PAPADIMITROPULOS

REDITELJ, GRČKA

Argiris Papadimitropulos (1976, Atina) je grčki reditelj i producent. Studirao je film u Atini i na Oksfordu. Režirao je četiri dugometražna igrana filma: Bank Bang (2009), Wasted Youth (2011), Toplotni udar (2016) i Ponedeljak (2020), a poslednja dva bila su uvršćena u Glavni takmičarski program beogradskog FEST-a 2017. i 2021. godine. Njegovi filmovi su stekli pohvale kritičara i postigli komercijalni uspeh a prikazani su na više od 40 festivala širom sveta, uključujući Toronto, Roterdam, Karlove Vari... Producirao je neke od najznačajnijih dela novog grčkog filma poput Boy Eating the Bird's Food (2012) i At Home (2014).

TONI GOJANOVIĆ

GLUMAC, HRVATSKA / NEMAČKA

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine. Glumio je u mnogim filmovima, uključujući Karaulu i Šesti autobus kao i u HBO seriji Uspjeh. Trenutno glumi u britanskoj verziji originalno švedske serije Before We Die za Channel 4.

Dugi niz godina živi i radi u Nemačkoj gde glumi u teatru. Tamo je bio član nekoliko ansambala, privatnih i državnih pozorišta. Radio je široki spektar predstava, od drama i komedija, preko klasičnog teatra i mjuzikla, do operete.

Ove godine premijerno će biti prikazan njegov novi film Fünf Finger sind ne Faust u kom igra glavnu ulogu. Takođe, radi i na projektima za ZDF televiziju.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra